Publieks nominatie | Kunstenaar van het jaar 2021

Museum Mohlmann  | 22e Onafhankelijke Realisten Tentoonstelling 2020

Delftse vaas met deksel | olieverf op paneel 80x105 cm  Museum Mohlmann  | 22e Onafhankelijke Realisten Tentoonstelling 2020

VIND magazine

In VIND magazine (publicatie)

Chinese kom met aardbeien (2019). Olieverf op paneel. 90 x 90 cm.

Dit schilderij, beschreven en geanalyseerd in ‘VIND magazine” door kunsthistoricus DRS. W.T.M. Tiemes.

 

Kees Blom  ‘schilder van het tegenlicht’

 

Welke aardbei zal ik nemen? Moeten we er niet een gordijn voor hangen opdat de vogels er niet van eten? Realistisch fijnschilder Kees Blom (1968) staat bekend om zijn speciale focus op tegenlicht. Momenteel schildert hij kommen op groot formaat, soms aangevuld met fruit. Deze kom met aardbeien past in een serie met kersen, druiven en pruimen. Blom beheerst niet alleen het tegenlicht, juist in zo’n serie is heel goed te zien dat de stofuitdrukking van de verschillende vruchten heel zorgvuldig is geobserveerd. Elk velletje heeft precies de juiste dikte en matheid. Het rood van de pruimen en de kersen is weer totaal anders dan dat van de aardbeien. Blom gebruikt het clair-obscur niet alleen om de kom op zijn plaats te zetten maar veel preciezer, met vele tussenkleuren, om zo de compositie enorme diepte te geven. Hierin schuilt zijn vakmanschap. De schilderijen zijn niet donker, maar met veel gevoel en warmte gemaakt. Steeds meer kunstverzamelaars weten zijn werk te vinden. Het is uitkijken naar nieuw werk dat in de richting gaat van een nog lichter clair-obscur. Blom heeft zich ontwikkeld tot een meester in de toepassing van sprankelend licht en kleur in tegenlicht. 

 

- Drs. W.T.M. Tiemes (kunsthistoricus)

 

Kees Blom genomineerd voor de Van Reekum Cultuurprijs 2018

Vier genomineerden Van Reekum Cultuurprijs bekend: Kees Blom, René Ellenbroek, Sandrijn van der Horst en Marije Vermeulen maken kans op het stipendium van € 10.000

De jury – bestaand uit beeldende kunstenaar Cees Andriessen, CODA directeur Carin Reinders en Piet Hazelebach van de Van Reekum Stichting – hebben Kees Blom, René Ellenbroek, Sandrijn van der Horst en Marije Vermeulen genomineerd voor de Van Reekum Cultuurprijs. De jury heeft uit het zeer diverse en rijke aanbod eerst een shortlist samengesteld om tot deze vier nominaties te komen. De vier genomineerden hebben tot en met zondag 18 november, 18.00 uur de gelegenheid om een plan in te dienen waarin zij beschrijven hoe zij de prijs willen besteden aan de ontwikkeling van hun kunstenaarschap.De winnaar wordt bekendgemaakt op 8 december tijdens de finissage van de tentoonstelling.

De tweejaarlijkse Van Reekum Cultuurprijs is dit jaar geïntroduceerd bij de tentoonstelling 055: Apeldoorn Art, die nog tot en met 9 december te zien is in CODA Museum Apeldoorn. De prijs wordt ter beschikking gesteld door de Van Reekum Stichting. De stichting wil met deze prijs de beeldend kunstenaars die wonen en/of werken in Apeldoorn stimuleren in hun ontwikkeling. De winnaar van de Van Reekum Cultuurprijs wordt bekendgemaakt aan het einde van de tentoonstelling, op zaterdag 8 december.

 

 Klein Kunstje 2018 | museum uitgave

Stapel op vee 2017 | Museum uitgave

Boek Realisten 2020 | museum uitgave

Boek Realisten 2019 | museum uitgave

Boek Realisten 2018 | museum uitgave

Boek Realisten 2017 | museum uitgave

Boek Realisten 2016 | museum uitgave