KOM nr.1.1  discipline

Olieverf op paneel / 90 x 90 cm .

Kom nr. 1.1 discipline 

De uitdaging :

Een kom van een bedrieglijke eenvoud. Dit vraagt discipline en dat werk speelt zich vooral in het hoofd af. Het grote voorbeeld is natuurlijk Rembrandt, die al met een van zijn eerste zelfportretten heeft aangegeven, dat het artistieke proces zich in het hoofd afspeelt. Nog ver verwijderd van de schildersezel al helemaal weten wat je wilt. En dan alleen nog uitvoeren.

 

Het antwoord van Kees Blom :

‘Een deel van mijn discipline bestaat uit de dagelijkse routine van wekker zetten t/m hond uitlaten, mediteren. Het meest interessante deel aan ‘discipline’ is echter het proces dat zich in het hoofd afspeelt: de bijna dagelijkse afweging bij mezelf van zorgen voor mijn omgeving en zorgen voor mezelf. Ruimte laten voor de ander en in dit specifieke geval is de uitdaging : alle ruimte laten aan het kommetje. Dat is de opzet van het schilderij en bepalend daarbij is de invalshoek die ik daarvoor kies.’ 

 

(‘Net als Rembrandt sta ik ver verwijderd van de schildersezel en overweeg hoe ik het kommetje, als houder van lekkere warme thee of chocolademelk bijvoorbeeld, het best laat zien. Zodat het een leeg kommetje met inhoud wordt, een kommetje met gevoel, en dat is nog niet zo eenvoudig. De compositie die ik daarvoor kies, is dat het lijkt alsof je het kommetje tot en met de laatste druppel net hebt leeggedronken, neerzet en nageniet van de warme drank. Deze keuze wordt mijn te volgen werkwijze. Deze stemming vasthouden en vastleggen, dat is dan de eigenlijke discipline, en opschieten want de tijd loopt al. Vervolgens ga ik aan de slag met het op orde maken van het palet. Hier besteedt ik toch altijd minstens een uur aan. De kleuren, de diverse tonen, hebben geen geheimen meer voor me en dan is het schilderen zelf.

 

Dit schilderij is te zien en te koop bij Galerie Bonnard.