Nieuws/ media

Kees Blom deelname tentoonstelling 22e ORT Museum Mohlmann.

Kees Blom deelname tentoonstelling Magnifieke Miniaturen.

Schilderij: Leve het leven!
Olieverf op paneel 90x90 cm.
Geschilderd door: Kees Blom (1968) Apeldoorn.


Recensie 11 mei, 2020

Zeer verrassend in het oeuvre van Kees Blom is dit uitbundige boeket tulpen in een glazen vaas. De tulpen lijken zo met twee grote handen in de vaas geploft te zijn, spontaan, zonder precies te kijken waar welke tulp terechtkomt. ‘Leve het leven’, de titel van het werk, wordt door de bonte bos naar alle kanten uitgestraald.
De kleuren van de tulpen zijn neergezet in een warm palet en aangebracht in tientallen kleuren geel, oranje en rood. Het zijn verwante tinten die elkaar omringen en elke tulp zijn eigen diepte en vorm geven; de kleurcontrasten blijven subtiel. Ook In de witte tulpen is bijna geen wit gebruikt.
De vaas staat in een ongedefinieerde ruimte, tamelijk ver doorgeschoven naar het voorplan. De blik is van boven af, met relatief veel ruimte boven het boeket zodat alle tulpen toch te
zien zijn, amper overlapping. Uitzonderlijk mooi geschilderd zijn het dunne, heldere glas van de vaas en het kleine laagje zeer schoon water. De knoppen gaan net open, alles is fris en schoon en staat op het punt te beginnen.
Toch is het daarmee niet gezegd, want het echte pièce de résistance van dit boeket is het groene blad. Ieder van ons zou bij het schikken het meeste blad al hebben weggelaten, maar niet Kees Blom. Het licht uit de achtergrond is helder, met scherpe randen en zo leidt de schilder onze blik dwars door het boeket. In ook zeker tientallen kleuren groen is het blad geworden tot het hart van de compositie. Het héle boeket straalt zo (duurzame) energie en levenslust uit, ook uit misschien onverwachte hoek, net als het echte leven.

Drs. W.T.M. Tiemes (kunsthistoricus)

Publicatie in Vind magazine   nr. 37   2020

''Welke aardbei zal ik nemen?"" is de vraag die dit geweldige werk van realist Kees Blom oproept.

Beschreven en geanalyseerd in ''Vind magazine"" door kunsthistoricus Drs. W.T.M. Tiemes.

Opening door Mr. G.J. (Fred) de Graaf

Kees Blom krijgt Coda Museum publieksprijs 2018.

Kees Blom kreeg van museum directeur Carin Reinders van het CODA Museum de publieksprijs voor het mooiste Apeldoornse kunstwerk van 2018 in de tentoonstelling 055 Apeldoorn Art.

Kees Blom genomineerd voor de Van Reekum Cultuurprijs.

EO VISIE / interview met Kees Blom door Gertjan Schaap 

Kees Blom door Illand Pietersma

Kees Blom / Museum Mohlmann /boek

Kees Blom Masters off LXRY magazine uitgave 2014

Kunstgids Amsterdam

Hedendaags Realisme